Barnehagen fikk ta de første spadetakene på nytt boligfelt i Kodlidalen

Her har gravemaskinen, med Frode Fjeldsbø bak spakene, nettopp tatt det første spadetaket i det som skal bli nye boliger i Kodlidalen.

Her har gravemaskinen, med Frode Fjeldsbø bak spakene, nettopp tatt det første spadetaket i det som skal bli nye boliger i Kodlidalen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Byggetrinn én av det som skal bli 50 nye boliger i Kodlidalen ble tatt mandag.

DEL

– Det var gøy, utbryter Torjus Madland (4).

Han har nettopp fått prøve mini-graveren til anleggsfirmaet Bjelland, og Madland var blant barnehagebarna som fikk prøve å flyttet en gravemaskinskuffe med jord.

Alle barnehagebarna som hadde møtt opp for å se det første spadetaket bli tatt, fikk tilbud om å prøve mini-graveren. Med en hjelpende hånd fra Bjellands erfarne maskinfører, hjalp de dermed ordfører Forde Fjeldsbø (Ap), å ta de første spadetakene i det som skal bli nye boliger i Kodlidalen.

– Det er viktig at det jevnt og trutt bygges boliger i kommunen. Nå har det gått litt trådt med tanke på boligbygging de siste årene. Folkeveksten har vært lav, og har stått stille de siste to årene. Jeg tror at dette bidrar til å få en viss vekst i kommunen igjen, sier Fjeldsbø om det nye boligfeltet.

Les også: Allerede i mai smeller det i Kodlidalen

Å få prøve mini-graveren var noe barna i barnehagen ved Kodlidalen hadde gledet seg stort til. Her får Torjus Madland (4) en high-five av barnehagemedarbeider Lise Lindland etter at han har fått prøvekjørt mini-graveren.

Å få prøve mini-graveren var noe barna i barnehagen ved Kodlidalen hadde gledet seg stort til. Her får Torjus Madland (4) en high-five av barnehagemedarbeider Lise Lindland etter at han har fått prøvekjørt mini-graveren. Foto:

Skal ta hensyn til barnehagen

Mariusz Panczyk er anleggsleder for Bjelland AS. Firmaet skal stå for anleggsarbeidet i Kodlidalen. Bjelland AS jobber med flere store veiprosjekter, men Panczyk forteller at oppdraget i Kodlidalen er relativt stort, og trolig blir det største boligfeltprosjektet noensinne for anleggsfirmaet.

I forbindelse med byggingen i Kodlidalen skal blant annet to små knauser jevnes ut. Det vil innebære sprengningsarbeid, og anleggslederen regner med at omkring 85.000 kubikkmeter som skal sprenges.

– Vi kommer til å knuse det sprengte fjellet til pukk og grus, som vi kommer til å bruke lokalt her i Kodlidalen til vei og rør blant annet. Dette gjør vi for å unngå unødvendig kjøring, sier Panczyk.

– Hvordan vil dere tilpasse anleggsarbeidet med tanke på barnehagen som holder til på andre siden av veien?

– Vi har hatt møte med barnehagen, og snakket om hvordan vi skal samkjøre det. Det området som er nærmest barnehagen vil vi ikke utføre sprengningsarbeid før etter klokken fem hver ettermiddag, slik at det ikke er barn i barnehagen når vi sprenger, sier Panczyk.

Panczyk forteller at Bjelland vil holde kontakten med barnehagen ut over i anleggsperioden.

Første byggetrinn

Panczyk forteller at byggarbeidet vil foregå i fem byggetrinn. Første og andre byggetrinn anslår Panczyk vil være ferdig innen årsskiftet.

– Nå først skal vi avrenske jord, og sprenge og gjøre klart for boligene, sier Panczyk..

Boligene som skal bygges i Kodlidalen vil være rettet mot så godt som alle i boligmarkedet. I byggetrinn én skal det bygges omkring 50 eneboliger.

Ordfører Frode Fjeldsbø var glad for at byggingen endelig er i gang. Gjesdal kommune skal sammarbeide med Aalgaard Bygg, Stolt Bolig og Øster Hus.

– Endelig kommer vi i gang her. Vi har trådt vannet litt, først i et boligmarked som gjorde det nesten umulig å komme i gang fordi alt var så dyrt. Det var også krevende når markedet endret seg å ting stoppet opp. Jeg er veldig glad for at vi har fått til et spennende samarbeid med de tre andre partnere. For nå får vi endelig realisert dette.

Det første spadestikket ble tatt av ordføreren i en av Bjellands store gravemaskiner. Med kyndig rettleding. Dermed fikk ordføreren prøve ut en aldri så liten guttedrøm i forbindelse med igangsettelsen av byggetrinn én.

– Dette var jo sånn som vi drømte om da vi var guttunger når vi satt i sandkassen og flyttet én liter sand hit og dit. Med denne gravemaskinen løfter man jo som ingen ting, ved hjelp av noen joysticks. Det er jo en guttedrøm som går i oppfyllelse, sier Fjeldsbø med et smil.
Artikkeltags