I fjor omkom til sammen 29 personer i trafikken i sommermånedene juni, juli og august. Så langt i juni i år er åtte drept i trafikken på landsbasis.

«Første halvdel av 2022 har vært preget av mange alvorlige ulykker i hele landet. Det er tre ganger så mange dødsulykker i denne våren sammenlignet med i fjor» skriver Statens Vegvesen i en pressemelding fredag formiddag.

– Bytt sjåfør

– Dette er en utvikling i feil retning. Sommermånedene ligger erfaringsmessig høyt på ulykkesstatistikken. Det er en periode med mye trafikk, og farten er generelt sett også høyere. Dette gir større risiko for ulykker, sier avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen, Guro Ranes.

Ifølge vegvesenet er høy fart, uoppmerksomhet og trøtthet medvirkende til over 40 prosent av de alvorligste ulykkene. I ferien skal gjerne folk kjøre langt på veier de ikke er vant til.

– Beregn god tid, ta pauser og bytt sjåfør hvis du kan, er oppfordringen til avdelingsdirektøren.

– De tre viktigste rådene våre er i tillegg: Husk bilbelte, hold fartsgrensene og kjør rusfritt, så blir veien mer sikker både for deg selv og andre, legger hun til.

Planlegging

Avdelingsdirektør Nils Audun Karbø i Statens vegvesen anbefaler å planlegge turen godt før du kjører. Han tror mange vil feriere på veiene i Norge denne sommeren.

– Mange skal feriere i Norge også i år. Vi forventer mye sommerferietrafikk over hele landet, særlig langs de mest populære strekningene. Vær forberedt på kø og forsinkelser både på veier og ferjeforbindelser. Slik unngår du stress og bidrar til at alle kommer trygt fram dit de skal.