Gå til sidens hovedinnhold

Bedre transporttilbud heller enn doktordag

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Høyre har med Ap i ryggen den siste tida sagt at de ønsker en gjenåpning av “dokterdagen” på Gilja. KrF deler ønsket om best mulig helsetjenester i hele kommunen, men vi er svært usikre på om dette er den beste løsningen.

I en langstrakt kommune forstår vi at det er vanskelig med lang avstand til legekontorene på Ålgård. Men vi mener at det trolig vil være bedre å forbedre mulighetene for transport til og fra Ålgård enn å satse på en fast ukentlig doktordag på Gilja. Fastlegeordningen gjør at det er mange forskjellige leger som betjener folket i kommunen. En doktordag på Gilja vil bli betjent av en lege, og da må alle i de indre delene av kommunen være enige om å ha samme fastlege. Erfaringen fra tidligere viser at dette ikke er en selvfølge.

I tillegg vil en ukentlig doktordag kun være til hjelp for de typer legetjenester som kan planlegges. Sykdom, skader og uhell skjer oftest akutt, og tar ikke hensyn til den oppsatte doktordagen. Dermed må man i de fleste tilfellene til doktor på Ålgård likevel.

Moderne medisin krever mye dyrt teknologisk utstyr. Mye av dette vil ikke være på plass på Gilja. I tillegg må viktige prøver sendes tidlig på dagen, noe som gjør at man også må til Ålgård.

En fast ukentlig doktordag vil koste kommunen forholdsvis mye, både med lokale, utstyr, lege og sykepleier, og sannsynligvis ikke være så veldig effektivt.

Et av problemene idag er at det er vanskelig å få hjelp til transport til Ålgård fra kommunens bygder og utkanter. Og om man får slik transport, enten det er offentlig kollektivtransport eller syketransport, går ofte hele dagen med, da man må sitte lenge å vente både før og etter. Vi forstår at dette er krevende, særlig om man er syk.

I KrF ønsker vi derfor å heller utrede og prøve muligheten for en bedre skyssordning, for eksempel ved at en minibuss kjører fra de indre delene av kommunen, via Oltedal og bygda ut til Ålgård to dager i uka med avgang tidlig formiddag og retur tidlig ettermiddag. Dette vil være en løsning til nytte for store deler av kommunen, ikke bare de indre bygdene. Om man orker det, kan man også da kombinere lege med andre ærend som handel, besøk på biblioteket, kafe og/eller sosialt fellesskap. Vi tror at dette vil være en bedre og billigere løsning for kommunen med bedre folkehelse og styrket livskvalitet som resultat, og ønsker at dette utredes og prøves før man eventuelt satser på «doktordag» på Gilja.