Fredag startet Landstreffet 2019. Omkring 14 500 russ var ventet til Kongeparken denne helgen. I fjor ble det skrevet om private som leide ut husrom til russ, blant annet via nettsiden AirBnb. På nettsiden kan private registrere seg, og leie ut blant annet boligen.

Jorunn Ølberg bor like ved Kongeparken, og i år har hun leid ut boligen til fem russejenter fra Bergen. Selv har hun ikke benyttet seg av AirBnb.

– En venninne av meg har en venninne i Bergen. Hun er mor til en russ, og spurte min venninne om russegjengen til datteren fikk overnatte hos min henne. Så viste det seg at det ble gjort en liten dobbeltbooking. Dermed spurte min venninne om jeg også hadde plass til fem russ. Da svarte jeg fort ja, sier Ølberg.

Russen kjøpte blomster

Det virker nesten som om det var en selvfølge for Ølberg å si ja. Når Gjesdalbuen besøkte henne dagen før russetreffet, hadde hun satt frem blomster til gjestene fra Bergen. Hun har valgt å ikke gjemme bort skjøre pyntegjenstander.

– Det er god og flott ungdom. Jeg har tiltro til dem, og jeg tror det er viktig at de kjenner at de blir vist tillit til når de kommer. Mitt inntrykk er at ungdom i dag er veldig pliktoppfyllende og oppfører seg veldig fint, sier Ølberg som tidligere har jobbet med ungdom gjennom 4H.

Til tross for at det i år har vært en del skriverier om at russ har forsøplet og laget bråk, var Ølberg ikke bekymret for å ta imot russen. Snarere tvert imot. Hun understreker at de aller fleste oppfører seg veldig fint. Ølberg mener det alltid finnes et fåtall i alle aldersgrupper, ikke bare blant russ og ungdom, som ikke alltid oppfører seg.

Hun flyttet selv ut denne helgen mens russejentene leier boligen. For Ølberg var det viktig at russen fikk sitt eget sted der de kunne være i fred og ha god plass. Selv var hun i nærområdet det første døgnet, før hun dro bort på hyttetur det andre døgnet. Hun ba også naboen følge litt med, som en trygghet både for russejentene og henne selv. Ølberg fortalte at hun holdt seg tilgjengelig for russejentene dersom de skulle trenge å ta kontakt med henne.

Ølberg forteller også at prisen ikke er det viktigste for henne.

– For meg er det viktigste å hjelpe til med å gi russen et godt sted å bo denne helgen, sier hun.

Dette er ikke første året Ølberg har leid ut til russ. Tidligere et år leide hun ut til en annen jentegjeng som deltok på Landstreffet i Kongeparken. Ølberg forteller at da hun kom hjem hadde de satt igjen en hyggelig overraskelse til henne.

– Jeg opplevde ingen problem med det utleie. De hadde dratt da jeg kom hjem. Men de hadde kjøpt en bukett blomster og hengt hvert sitt russekort i buketten, forteller Ølberg.

–Lettere å si nei

For Ølberg er det viktig at russen får en god og varm plass de kan trekke seg tilbake på. Russen som leier hos Ølberg får låne både håndklær og sengetøy.

– Når de bor i privat bolig tror jeg det er lettere for dem å si nei dersom noen spør om å bli med dem hjem og de ikke ønsker besøk. De kan argumentere med at de bor i privat bolig, sier Ølberg.

Hun forteller at hun har fått tilbakemelding fra moren til en av russejentene, via sin venninne som opprinnelig hadde kontakt med dem, om at hun setter stor pris på at datteren får bo trygt hos private.

I tillegg til at Ølberg ønsker at russen skal ha det trygt og godt hjemme hos seg, er hun opptatt av at de skal få et positivt inntrykk av Ålgård.

– Når jeg er på reise i Norge, og forteller at jeg bor på Ålgård er det mange som kobler det med Landstreffet. Arrangementet er med å sette Ålgård på kartet. Klarer vi å gi russen et godt inntrykk av Ålgård, er nok sjansen større for at de ønsker å komme tilbake. Og det er vel det vi ønsker, sier Ølberg.

Får med seg konserter

Det er torsdag, og dagen før russen ankommer Ålgård. Fra stua til Ølberg kan man tydelig høre at lydanlegget i Kongeparken testes. Det er så høyt at man kan tro lyden kommer fra en bil med kraftig lydanlegg på parkeringsplassen utenfor.

– Man hører det godt ja. Men jeg synes det er veldig flott det Kongeparken har fått til med Landstreffet. Det er jo beboere her i området som i hvert fall tidligere har fått med seg konserter fra en plass oppe i åssiden her, der det er utsikt ned til Kongeparken, forteller Ølberg.

Med andre ord er musikken også til glede for de fleste av beboere i nærheten, mener Ølberg. Men hun vet også om de som velger å dra bort helgen det arrangeres Landstreff.

– Jeg tror folk er innstilt på at det er den ene helgen i året der russen får feire. Det tror jeg går veldig fint for de fleste, sier Ølberg og viser til at Landstreffet også er positivt på flere måter, blant annet for frivillige.

Hun har selv vært med som frivillig i Kongeparken under Landstreffet tidligere. Det er lett å skjønne at russ og ungdom som koser seg med god musikk er noe som gleder Ølberg.

Når helgen var over tok Gjesdalbuen igjen kontakt med Ølberg. Utleie til russegjengen gikk helt uten problemer, kunne hun fortelle.

– Det gikk så bra. De hadde hatt en fin helg. Og da jeg kom hjem, oppdaget jeg små lapper rundt omkring i huset, der de blant annet takket så mye for lånet, forteller Ølberg.

– Man kan trygt låne ut til russen, slår hun fast.