Gå til sidens hovedinnhold

Alle har ansvar for oppvarmingen

Artikkelen er over 1 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

For de fleste av oss har det vært en herlig helg med sol og varme, selv om den for enkelte kan ha vært i det varmeste laget. Når vi får slike dager, er det like greit å nyte dem som best vi kan, gjerne med is og forfriskninger og avkjølende bad på en av våre mange vakre badeplasser. Bare ikke glem solfaktor!

Samtidig er det viktig at vi ikke lar sydentemperaturene koke vekk all vår kritiske sans. Både i Norge og Europa har varmerekordene stått for fall. Fredag ble det målt 34,8 grader i Sauda - den høyest registrerte temperaturen noen sinne registrert i fylket. Lørdag ble det målt hele 30,9 grader i Lysebotn - da snakker vi nattetemperatur. Nedover i Europa har flere land opplevd temperaturer som har bikket førtitallet. Nederland, Belgia og Tyskland har alle satt nye varmerekorder. I Frankrike skal det ha blitt målt rekordhøye 45,9 grader under forrige hetebølge - som altså var i juni. Juni var også den varmeste i Arktis noen sinne. I Sibir herjer nå flere store skogbranner. I Alaska har det blitt rapportert over 400 branner, og til og med på Grønland (!) var det en større brann tidligere denne måneden.

Midt i alle varmerekord-nyhetene slapp det vitenskapelige tidsskriftet Nature en omfattende metastudie som har gått gjennom mer eller mindre det som er av forskning på området. Den slår fast at det blant klimaforskerne nå er rundt 99 prosents enighet om at menneskelige aktiviteter påvirker temperaturen på jorda. Studier viser blant annet at den temperaturøkningen som har skjedd i løpet av de to siste tiårene, er den kraftigste og mest omfattende i løpet av de siste to tusen årene.

En svale gjør ingen sommer, og en varmerekord er ingen klimaendring; det er når en ser rapportene om været som slår seg vrangt under ett, at bildet blir tydelig. At været er omskiftelig, vet vi alle, men samtidig må vi huske at den globale oppvarmingen ikke bare medfører varme - den betyr at værsystemer som ligger til grunn for hvor vi bor og hva vi lever av, plutselig har blitt særdeles uforutsigbare.

Snart er sommerferien over, og valgkampen i gang. Vi håper at våre lokale partier tar tak i denne situasjonen og fremmer konkrete forslag til hva som kan gjøres for å få ned våre lokale klimautslipp. I mellomtiden kan hver og en av oss tenke gjennom våre egne forbruksmønstre og hvordan vi bidrar til klimautslippene. Skal våre barn og barnebarn vokse opp under forhold noenlunde liknende de vi har nytt godt av, har vi alle et ansvar for å ta grep.