Gå til sidens hovedinnhold

Å arbeide for bystatus til Ålgård er feil fokus nå

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I KrF ønsker vi å heie på alt som er bra og det som kan positiv vekst og utvikling i kommunen. Men vi mener det er helt feil å prioritere å bruke ressurser i en tid som denne på å arbeide for at Ålgård får bystatus. Framfor å dilte etter alle andre små og større steder som hiver seg på bølgen om å bli by, bør vi heller arbeide videre med å fremme Ålgård sin egenart som et tettsted med muligheter og gode kvaliteter. Å få bystatus løser ingen problemer og utløser heller ingen flere offentlige midler.

Gjesdal er en langstrakt kommune og om Ålgård får bystatus kan det medføre større motsetninger innad i kommunen. Større avstand mellom kommunesenteret og de andre bygdene er det vi minst av alt trenger i tiden framover. Det er viktig å arbeide for utvikling og vekst i hele kommunen.

Vi vet at kommuneøkonomien er svært presset og korona-situasjonen gjør det ikke enklere. Derfor bør kommunen bruke all sin energi og sine ressurser på å prioritere gode basistjenester, særlig for barn, unge og eldre. I tillegg er næringsutvikling viktigere enn noen gang. Å fokusere på bystatus mener vi i så måte er et blindspor.

La oss heller framheve Ålgård sine mange gode kvaliteter som et tettsted i utvikling og med mange muligheter. Videreutvikling av sentrum, næringsliv, kultur, samferdsel og boliger er viktig og krevende og bystatus vil neppe ha særlig betydning i så måte. Folk kommer til Ålgård på grunn av tilbudene og kvalitetene vi kan tilby heller enn at de reiser til «byen». De siste årene er det nærmest gått inflasjon i at mindre steder får bystatus. La oss i stedet for å hive oss på den trenden heller våge å skille oss litt ut og framheve det ekte og unike ved Ålgård. Så langt har ikke manglende bystatus hindret at mange vil bosette seg her eller at næringslivet satser. Kongeparken, Norwegian Outlet og mange andre bedrifter har allerede etablert seg her og det er plass til mange flere. At kommunen er positiv og imøtekommende og strekker seg lenger betyr utrolig mye mer enn bystatus.

Det er folkene som gjør kommunen, ikke formell status. Noe av det unike ved Ålgård er nærheten til naturen uansett hvor du bor. Vi tror heller at videre fokus på dette, sammen med alt det andre positive, vil være en sterkere merkevare enn at vi prøver å framstå som urbane byaser.

Så langt har bystatus for Ålgård vært tilnærmet et ikke-tema og vi anbefaler sterkt at det fortsetter å være dette. Så langt vi har registrert er det ikke noe sterkt ønske blant folk flest om dette. Og siden det heller ikke er noen åpenbare fordeler med bystatus så bør vi politikere og administrasjonen la den ballen fortsatt ligge død.